Van docent naar hardloopcoach

Fred ontdekt zijn grote passie en maakt er werk van. Hij trekt de stoute ‘hardloopschoenen’ aan en ruilt zijn kantoorbaan voor de rol van hardlooptrainer en personal coach. Zijn tip aan anderen die een carrièreswitch overwegen: “Durf het te doen en vertrouw erop dat het goedkomt!”

Soms komt je ware passie onverwacht op je pad. Voor Fred van Mook is dat moment het besef dat zijn carrière in het onderwijs hem niet langer voldoening geef. Als docent Engels heeft hij plezier in lesgeven, maar op een ochtend, kijkend naar het schoolplein vol leerlingen, denkt hij: “Is dit wat ik de komende 40 jaar ga doen?” Die gedachte plant een zaadje. Al snel opent zich een nieuw pad, met een onverwachte bestemming.

Hoewel sport altijd een deel van zijn leven is, beseft Fred pas op zijn 38e dat hardlopen voor hem veel meer betekent dan een hobby. Bij de lokale atletiekvereniging vindt hij een trainer die zijn passie aanwakkert en de ‘docent in hem’ laat ontwaken. Hij kijkt al snel mee over de schouder van zijn trainer en leert zo de kneepjes van het vak. “Op een gegeven moment gaf ik zelfs training, zonder dat ik het doorhad. Hardlopen was voor mij al een passie geworden,” herinnert hij zich.

Een nieuwe start, met zekerheid
Met steun van zijn omgeving besluit Fred zijn passie voor hardlopen om te zetten in een carrière, zonder zijn oude zekerheden direct los te laten. Hij richt met een loopmaatje Loopsportcentrum Houten op. En combineert zijn baan als hardloopcoach met een parttime baan in loondienst om zijn nieuwe droom op te bouwen. “Zo’n carrièreswitch kan spannend zijn, zeker financieel. Maar door het parttime op te bouwen had ik een basisinkomen en de vrijheid om te ontdekken hoe ik als trainer waarde kon toevoegen aan het leven van anderen.”

Bij Loopsportcentrum Houten richt hij zich op zowel recreatieve lopers als fanatieke wedstrijdlopers en gaat de begeleiding verder dan alleen fysieke training. Fred werkt aan looptechniek, conditie, en mentale kracht: “Ik kan iemand vertellen dat hij zijn armen hoger moet houden voor een betere balans, maar als er mentale obstakels zijn, pakken we die eerst aan.” De combinatie van fysieke en mentale fitheid is een belangrijk aspect in Fred’s aanpak en draagt bij aan het succes van het loopsportcentrum.

‘Als trainer heb ik mijn roeping gevonden!’

marathonloper

De sociale kracht van hardlopen
Hardlopen is tegenwoordig een volkssport, ziet Fred. “Hardlopen is laagdrempelig. Je hebt geen veld nodig, enkel een paar goede schoenen en je kunt gaan. Je kunt alleen lopen, maar ook aansluiten bij een groep.” Dat sociale aspect maakt de sport volgens Fred bijzonder. Loopsportcentrum Houten organiseert dan ook regelmatig community-evenementen, zoals de ‘Loop door Houten’ en het ‘Run, Read & Eat’-event, waarbij hardlopen gecombineerd wordt met literatuur en culinair genot.

De band die Fred met zijn lopers opbouwt gaat verder dan alleen het behalen van een streeftijd. Hij loopt vaak kilometers mee, ondersteunt ze tijdens wedstrijden en biedt mentale coaching. “Ik begrijp wat mijn atleten doormaken, omdat ik zelf die wedstrijden gelopen heb. Die ervaring zorgt voor een band die verder gaat dan trainer en leerling,” legt hij uit.

‘Durf het te doen en vertrouw erop dat het goedkomt’

Van hobby naar roeping
Een jaar of zes na oprichting van zijn eigen bedrijf, neemt Fred de definitieve stap om zich volledig op het loopcentrum te richten en verlaat hij zijn baan in de educatieve wereld. Inmiddels heeft hij duizenden kilometers in de benen en begeleidt hij talloze lopers bij hun sportieve doelen. Wat begon als een persoonlijk avontuur, groeide uit tot een centrum voor looptraining, coaching, en gemeenschapsvorming.

Met zijn verhaal inspireert Fred iedereen die twijfelt over een carrièreswitch: “Durf te luisteren naar wat jou echt gelukkig maakt. Zet de eerste stap, ook al is dat parttime naast je baan. Vertrouw erop dat je uiteindelijk de juiste weg zult vinden.” #watisjouwverhaal