Expert in papegaaien duikt IT-wereld in

Natasja is van kleins af aan met dieren in de weer. Dat ze na haar stage in een papegaaienspeciaalzaak belandt, verbaast dan ook niemand. Totdat de sleur toeslaat. Ze neemt ontslag en wil ‘iets’ met IT gaan doen.

Ha schat, is het eerste wat Natasja Pisters hoort als ze haar werkkamer binnenkomt. “Als je een papegaai neemt, heb je voor de rest van je leven een kleuter in huis”, lacht Natasja en wijst op haar twee gevleugelde vriendjes in de boompjes achter zich. Natasja noemt ze ‘mini-mensjes’. Als Natasja over papegaaien begint te vertellen, vergeet ze de wereld om haar heen. Haar enthousiasme werkt aanstekelijk. Even een klein weetje tussendoor, wist je dat papegaaien heel oud kunnen worden? Vijftig of zestig jaar is heel normaal. “Daar zijn veel mensen zich niet van bewust.”

Bont en blauw
Natasja groeit in haar jonge jaren op met dieren. Van honden, katten, kippen, konijnen en cavia’s tot ratten. Ze heeft dan ook al heel duidelijk voor ogen waar ze later aan de slag wil: in de dierentuin. Tijdens haar afstuderen komt Natasja in Antwerpen terecht bij de Koninklijke Maatschappij voor Dieren, waar ze met pinguïns en zeehonden werkt. “Na de eerste week was ik bont en blauw. Die koningspinguïns komen tot je middel. Als ik ze ging voeren, werden ze laaiend enthousiast. Met hun flippers mepten ze tegen m’n benen aan.” Een unieke ervaring, noemt Natasja het. Maar ze heeft dan haar hart al verpand aan de papegaai.

Intelligente dieren
In een eerdere praktijkervaring ontdekt Natasja haar voorliefde voor deze tropische bontgekleurde vogel. “Hier kan ik zoveel leren, dacht ik. Een papegaai is een heel ander dier dan je normaal gesproken in de huiskamer ziet. Heel intelligent en net zo goed te trainen als een kind van ongeveer vier jaar. Ik zag daar wel de uitdaging van in.” Na afloop van de studie Dierverzorging krijgt ze haar gedroomde aanstelling bij een papegaaienspecialist. Uit alle hoeken en gaten van het land komen liefhebbers naar deze winkel in het Limburgse kerkdorpje Horn. Want een papegaai koop je niet zomaar even.

Wake-up call
Na een aantal jaren ervaart Natasja steeds meer sleur in haar werk als verkoopmedewerkster. Ze is inmiddels een onbetwiste expert op het gebied van papegaaisoorten. “Ik stapte m’n bed uit en dacht: oh, het gaat weer zo’n dag worden. Dit was een beetje het punt dat ik me niet meer op m’n gemak begon te voelen.” Een klant zorgt uiteindelijk voor een wake-up call. Natasja verkoopt hem een papegaai en bij het afscheid zegt hij: “Meid, jij bent bestemd voor méér dan dit!” De kern van zijn boodschap dringt op dat moment nog niet tot haar door. Als Natasja ’s avonds in bed ligt, komt het besef: wil ik dit nog wel? Het antwoord is: nee, maar wat blijft er dan nog over? Ze heeft immers haar kinderdroom al verwezenlijkt.

“Meid, jij bent bestemd voor méér dan dit!”

IT-specialist

Ontslag
Natasja houdt in die tijd ook de webshop en website van de winkel bij en vindt dat ‘hartstikke leuk’. Als ze op bezoek gaat bij een webdesign bureau, wordt er een innerlijk vuurtje aangewakkerd. “Eigenlijk toen ik daar binnenkwam dacht ik al: lekker websites maken voor anderen, misschien is dat wel wat voor mij.” Na lang wikken en wegen besluit ze voor twee jaar de schoolbanken in te gaan. Haar vriend speelt hier een cruciale rol in. Ze wonen in die tijd net samen. Met de hypotheek in haar achterhoofd heeft Natasja in eerste instantie wel haar bedenkingen. “Ik wilde eigenlijk niet stoppen. Want ja, financiële zekerheid hè. Dus ik dacht: wat moeten we nu?” Natasja overweegt de opleiding Web & App Development naast haar baan te gaan volgen. Als haar vriend zegt: als je het zeker weet, dan moet je het ook goed doen, hakt Natasja de knoop door. Ze neemt met pijn in d’r hart afscheid van haar werkgever.

In shock
Dat het een enorme overgang is, wordt al snel duidelijk. De ene vakterm na de andere vliegt Natasja om d’r oren. “Ik kwam natuurlijk uit een ‘hobby-achtig iets’ en kreeg allerlei ICT-termen naar mijn hoofd geslingerd waarvan ik dacht: wat is dit? Tijdens mijn eerste hoorcollege heb ik echt in shock zitten luisteren. Ik dacht: waar ben ik aan begonnen?” Absurd, noemt Natasja het. In de loop van het jaar krijgt Natasja meer gevoel bij haar studie. De helft van de studenten is dan al afgehaakt. “Ik ben echt een doorbijter. Als ik ergens aan begin, dan móet ik dat afmaken.” Met haar diploma op zak heeft Natasja in no time een baan te pakken bij een groot IT-consultancybedrijf. Dat is nu zo’n 2,5 jaar geleden.

“Tijdens mijn eerste hoorcollege heb ik in shock zitten luisteren”

Keiharde techneut
Op haar LinkedIn-profiel staat ‘Ik ben een Software Engineer, die van meerdere markten thuis is.’ Of ze in jip-en-janneketaal kan uitleggen wat ze precies doet. “Als je een bepaalde applicatie gaat ontwikkelen, wil je alles mooi maken voor wat de gebruiker ziet. Dat noem je de Frontend. Aan de achterkant, de zogenaamde Backend, zorg ik ervoor dat alle functionaliteiten en data werken en goed worden weggeschreven. Zeg maar het technische deel achter de schermen.” “Wow, jij bent gewoon een keiharde techneut!”, zeg ik. “Eigenlijk wel”, giechelt Natasja.

Allemaal mannen
Natasja is het brede werkveld aan het ontdekken. Vlieguren maken, daar gaat het nu vooral om. Ze noemt haar mentor, die een belangrijke rol heeft gespeeld in de beginfase. “Ik heb een geweldig team momenteel. Vrijwel alle kennis is in huis.” Natasja werkt met allemaal mannen. “Dan krijg je veel voor elkaar hè.” Een stralende lach van de jonge twintiger volgt. Verder ontwikkelen binnen de IT is noodzakelijk. “Dit jaar wil ik nog wat certificering binnenhalen. Bijvoorbeeld op het gebied van testautomatisering, omdat ik daar nu dagelijks mee bezig ben. Bovendien vind ik het hartstikke leuk. Verder is het even kijken qua Backend Development, daar heb ik ook nog veel te leren. Ik merk dat ik nog moeite heb om de ‘echte techneuten’ bij te houden. Want die hebben er een razendsnel tempo in, dat is niet normaal.”

Op de vraag of ze een goede overstap heeft gemaakt, antwoordt Natasja volmondig: “Ja, ik ben er heel blij mee. Het heeft me veel gebracht. Ik ben als persoon ook echt gegroeid.”

Tips voor carrièreswitchers
Of ze nog tips heeft voor mensen die een carrièreswitch overwegen. “Ik zou vooral iemand zoeken waar je een goed gesprek mee kan aangaan om te kijken wat de mogelijkheden zijn. Daarnaast heb ik veel op internet gezocht en een intake gehad met de afdelingscoördinator van de hogeschool over de inhoud en de voorkennis die ik nodig had. Als je een beetje goed bent in wiskunde, dan moet je het wel redden, zeiden ze. Achteraf gezien denk ik: kijk maar iets verder dan alleen wiskunde, want het is wel meer dan dat”, lacht ze. “Het belangrijkste is dat mensen vooral moeten doen waar ze zich goed bij voelen!”

Als Natasja thuiswerkt, hoort ze regelmatig vanuit de boom: wat ben je aan het doen? “Heb je ze ook al IT-termen geleerd?”, grijns ik en wijs naar haar kamergenoten, de Grijze Roodstaart en de kraagpapegaai. “Nee, dan heb ik helemaal geen vrije tijd meer. Haha.” #watisjouwverhaal