Polderboy tussen de Nederlandse sterren

Presentator, producer, redacteur, manusje van alles. Lucas van Leeuwen is het allemaal. Hij werkt in de wereld van de radio en tv, die doorspekt is van glitter en glamour en zien en gezien worden. Lucas blijft er nuchter onder. De polderboy die zichzelf omschrijft als ‘een gewone jongen uit een klein dorp onder Utrecht die leuk kan babbelen’.

Kom naar beneden en sla je slag
“Kom naar beneden en sla je slag”, als klein jongetje rent Lucas met deze kreet naar beneden. De Prijzenslag-slagzin is dagelijks te horen in huize van Leeuwen. Zijn ouders moeten er altijd hard om lachen. “Dat programma heb ik zelf nooit gezien, maar die quote zat altijd in mijn hoofd. Achteraf gezien was ik eigenlijk van jongs af aan al bezig met entertainment. Ik ging elke zondag naar mijn oma en was daar met mijn neefje altijd toneelstukjes aan het opvoeren of een quiz aan het presenteren.”

Zangtalentenjacht
Eigenlijk zijn alle signalen aanwezig om iets met radio en tv te gaan doen, maar het kwartje valt pas heel laat bij Lucas. “Ik deed met zangtalentenjachten mee. ‘Angels’ van Robbie Williams, ‘Love is all around’ van Wet Wet Wet, ik weet het nog goed. Ook een keer karaoke in de kroeg met ‘Zij maakt het verschil’ van de Poema’s. Daar heb ik zelfs nog een opname van thuis. Supergaaf. Ik was op school altijd bezig om ervoor te zorgen dat ik voor een groter publiek kwam te staan en regelde van alles. Zo was ik betrokken bij de organisatie van dartwedstrijden, zat ik in de leerlingenraad en hield ik me bezig met de sponsoring van de jaarlijkse musical. Organiseren heeft er altijd in gezeten.”

Horecamedewerker
Lucas volgt na de middelbare school een ICT-opleiding en weet daarna niet wat hij zal gaan doen. Een ding is zeker, de boeken wil hij niet meer in. Hij werkt op dat moment al bij een sportcentrum en breidt zijn uren daar uit als horecamedewerker. Na een tijdje begint het te kriebelen bij Lucas. Het nieuwe is er dan af. Hij weet heel goed wat hem gemotiveerd houdt. “Het moet snel gaan, ik moet zien dat er vooruitgang in zit. Dat is het belangrijkste. Ik wil resultaat zien. Als er geen schot in de zaak zit, dan heb ik de neiging af te haken. Ik zoek ook afwisseling. Zodra ik elke dag hetzelfde riedeltje moet doen, ben ik er snel op uitgekeken. Afwisseling, visie en doorgroeimogelijkheid. Dat zijn mijn drie belangrijkste kernwaarden om me scherp en gemotiveerd te houden.”

Nachtradio
Dan komt Lucas voor het eerst in aanraking met radiomakers. “Ik was altijd al gefascineerd door de radio en vooral nachtradio. Als ik van huis naar het voetbalveld fietste en weer terug dan was ik alle platen aan het aan- en afkondigen en introotjes aan het volpraten. Zonder dat iemand erbij was. Toch viel nooit het kwartje dat ik daar iets mee moest doen. Ik luisterde vaak naar het 3fm-programma Joey & Wijnand. Mijn collega zei altijd: ‘Ik vind jou wel een type voor de radio. Zal ik jou in contact brengen met Wijnand?’ Ik ben toen een keertje gaan kijken. Daar was ik wel van onder de indruk. Zij deden altijd een spelletje, waarin ze elkaar voor van alles en nog wat uitdaagden. Voordat ik het in de gaten had was ik hun vaste leverancier van spullen die ze nodig hadden. Luchtkussens, rodeostier, een stormbaan. Je kon het zo gek niet bedenken of ik regelde het. Dat was mijn eerste poot tussen de deur.”

Stageplek
“Via een stagiair mocht ik een keer komen kijken achter de schermen bij de TROS. Ik gaf toen iedereen een hand waar ik nu al jarenlang mee samenwerk. Dat is wel heel grappig. Ik had toen nog helemaal niet de intentie om daar te gaan werken. De stagiair was klaar met zijn stageperiode en ze zochten een vervanger. Hij appte mij: ‘Dat is echt iets voor jou. Dat moet jij gaan doen!’” Lucas heeft niet de juiste achtergrond en vraagt zich af hoe hij daar in hemelsnaam binnenkomt. Een deeltijdstudie Journalistiek in combinatie met een stage lijkt de oplossing. Maar eerst moet hij nog aan tafel komen.

Stalken
“Ondertussen had ik kennisgemaakt met de coördinator en belde, appte, Twitterde en stalkte erop los. Want ik wilde gewoon die stageplek hebben. Ik denk dat ik die man elke dag wel 10 berichten heb gestuurd. Tot vervelends toe. Uiteindelijk werd ik uitgenodigd. Aan het einde van het gesprek stond de coördinator op, gaf me een hand en zei: ‘Je bent het geworden. We gaan het doen.’ Ik was helemaal flabbergasted. Want ik dacht er zijn nog wel 10, 20 misschien wel 30 anderen die dit ook willen. Dat bleek ook zo te zijn, maar hij had in eerste instantie alleen mij uitgenodigd omdat die vorige stagiair een goed woordje voor me had gedaan.”

Vrijwilligersvergoeding
Lucas schrijft zich in voor Journalistiek en vraagt zich af hoe hij moet rondkomen. Geen studiefinanciering of OV-jaarkaart, veel reiskosten, minimale stagevergoeding, de hele week studeren en stage lopen. Hij is inmiddels al 2 maanden aan de slag als stagiair en legt de situatie voor: “’Zeggen jullie het maar. Als jullie op zoek gaan naar een andere stagiair dan begrijp ik dat volledig. Dan kom ik later terug.’ Ik werkte me ondertussen de ballen uit de broek. Ik zei nergens nee tegen en was heel leergierig.” De coördinator probeert intern wat te regelen en besluit uiteindelijk Lucas een half jaar lang uit eigen zak te betalen. “Ze wilden mij ondertussen niet meer kwijt als stagiair. Dat was heel bijzonder. Het was eigenlijk een soort vrijwilligersvergoeding. Dus ik werkte daar twee dagen in combinatie met een aantal dagen bij het sportcentrum. Het half jaar vloog voorbij. Ik pakte alles aan en weigerde niets.”

“Ik werkte me de ballen uit de broek en pakte alles aan.”

Mega Maandagshow
Via zanger Stefan de Kogel krijgt Lucas de kans om ook als vrijwilliger aan de slag te gaan bij Starsound Studio Utrecht van Toni Peroni. “Samen met Edo Savelkoul, mijn collega en vriend die ik had leren kennen bij mijn baan in het sportcentrum, maakten we een showtje op de radio: de Mega Maandagshow. Er luisterde geen hond naar, soms waren we voor anderhalve man en een paardenkop aan het draaien, maar het gaat om het idee. Ik deed extra ervaring op met radio maken. En het bijkomend voordeel was dat de talenten uit 3FM Serious Talents daar altijd werden gepresenteerd, waardoor ik ook weer een ingang kreeg bij 3FM.”

Preppen
Lucas begint zijn stage bij de TROS met redactiewerkzaamheden en het voorbereiden van programma’s. “Ieder programma waarin wij platen draaien wil de dj iets vertellen over een muziekartiest. Informatie die je hoort over zo’n artiest zoek ik dan bijvoorbeeld op. Dat heet ‘preppen’. Ook was ik een manusje van alles voor ‘Sterren’, het Nederlandstalige kanaal van NPO dat gehost wordt door AVROTROS. Ik moest de apparatuur leren kennen waarmee we platen draaiden en de nummers aan elkaar zetten zodat het strak klonk. Ook nodigde ik de gasten uit voor de studio.” Zijn ICT-achtergrond komt goed van pas: “Als je handig bent met computers en de bijbehorende software dan maakt het je in bepaalde opzichten wel bruikbaar.” Lucas rolt van het een in het ander. Hij noemt dat zelf ook een kwestie van geluk. “Het is een combinatie van factoren. Op het juiste moment op de juiste plek zijn. Maar ook hard werken, anders hadden ze me er allang uitgegooid. Er was geen vaste plek voor mij. Ik mocht her en der als producer invallen als er bijvoorbeeld iemand ziek was of met vakantie.”

Meester en gezel
“Toen ging er iemand weg. Ik liep daar inmiddels in mijn verlengde stageperiode rond en kreeg de kans om deze plek als producer in te vullen. Voor mij een uitdaging, want ik ging als broekie met een van de meest ervaren dj’s Corné Klijn werken. De nestor van de radio. Ik heb heel veel van hem geleerd, maar hij ook op technisch gebied van mij. Een meester en gezel kun je het bijna noemen. Corné heeft de ervaring van vroeger, hoe het toen allemaal was en hij heeft de verandering van het radiolandschap meegemaakt. Hij geeft mij advies wat ik wel en niet moet doen. Ik probeer hem met de tijd mee te laten gaan. Zo vul je elkaar aan. Die klik moet je wel hebben, anders werkt het niet.”

Manusje van alles
Voor Lucas kan zijn leercurve niet snel genoeg gegaan. Hij heeft een enorme drive en is ongeduldig. “We bewonderen jouw enthousiasme, maar je moet echt wachten in deze business totdat de volgende kans zich aandient”, krijgt Lucas vaak te horen. Geduld blijkt het codewoord te zijn. In de loop van de tijd mag Lucas ook gaan presenteren. “Er ging een meisje weg en ik kon doorschuiven. En na een paar tijdelijke contracten kreeg ik toen ook een vast contract. Ik kon wel een gat in de lucht springen. Als je mijn eerste demo op de radio nog hoort denk je trouwens ‘WTF, wat is dit?’ Van een weekendprogramma is het uiteindelijk uitgegroeid naar een dagelijks programma op Sterren NL. Ik ben een manusje van alles geworden. Van de techniek in de studio, verantwoordelijk voor alles wat kapot gaat en opgelost moet worden, presenteren tot aan de productiekant: het regelen, coördineren van evenementen en dat soort dingen. Juist die veelzijdigheid vind ik het allerleukste.”

“Ik kan een gemiddelde werkdag niet uitleggen, dat maakt het juist zo leuk.”

Ik zie je op tv
Of het nu bij De Vrienden van Amstel Live!, de Buma NL Awards of het Sterren Muziekfeest op het Plein van de AVROTROS is, Lucas is erbij. Bekende of minder bekende Nederlandstalige muziekartiesten, hij kent en spreekt ze allemaal. “Het zijn echt wel grote happenings. Ik was er bijvoorbeeld bij toen The Common Linnits tweede werden tijdens het Eurovisiesongfestival. Dan zie je alles gebeuren. Maar ook bij 3FM Serious Request en de Top 2000. Als ik daar in de studio sta appen er veel mensen: ‘Ik zie je op tv, wat gaaf.’ Dat is voor mij tegenwoordig heel normaal. Dat klinkt arrogant. In het begin was het echt wel Wow, hier sta ik! en wilde ik dat ook laten merken. Maar later dacht ik: Luc, doe normaal, dit is gewoon je werk. Mijn grote voorbeeld is Coen Swijnenberg. Hem ken ik nu ook persoonlijk. Dat is wel eens gek, dat je nu ineens met je idool over radio staat te lullen. Dat blijft nog wel eens onwerkelijk.”

Ondergeschoven kindje
“Ik vind het jammer dat radio altijd nog een ondergeschoven kindje is. De focus ligt over het algemeen meer op kijkcijfers dan op luistercijfers. Ik heb het idee dat er bij de radio meer passie voor het vak is. Waar ik wel aan moest wennen is dat je ineens onderdeel bent van de publieke opinie. Ik vind het leuk om in de spotlights te staan en deel veel op social media. Maar iedereen ziet je en heeft een mening over je. Toch blijft het een leuke wereld waar er deuren opengaan op plekken waar je als televisiekijker of radioluisteraar anders niet komt. Over 2 weken mag ik bijvoorbeeld naar het Gouden Televizier-Ring Gala. Daar loopt heel bekend Nederland rond en daar loop ik dan tussen in mijn smokinkje. Dat is wel gaaf.”

Droombaan
Lucas laat zien dat je via vrijwilligerswerk, stages en hard werken je droombaan kunt realiseren. “Ik heb uiteindelijk bewezen dat je niet altijd een opleiding hoeft te hebben om ergens terecht te komen. Een papiertje zal best iets brengen, maar het gaat ook om je drive en wat bied je het bedrijf. Je hoeft nog geeneens kennis van zaken te hebben. Alles wat ik nu weet heb ik zelf moeten leren, dat heb ik niet uit een boekje. Kruiwagens heb je nodig, maar uiteindelijk heb je het aan jezelf te danken hoe ver je komt. Dat heeft echt met de juiste instelling, discipline en enthousiasme te maken.”

#watisjouwverhaal