Carrièreswitch naar personal trainer

Hoezo zijn vijftigers uitgerangeerd op de arbeidsmarkt? Gera Vermeulen bewijst het tegendeel. Vlak voor haar 50e trekt Gera de stoute schoenen aan en gooit het roer volledig om. Het bedrijfsleven laat ze definitief achter zich. Ze start haar eigen fit20 studio als personal trainer.

Eerste echte baan
Als jong meisje is Gera altijd te vinden in het zwembad en op het korfbalveld. Ze weet dan nog niet dat sport in een verre toekomst een belangrijke rol in haar werkend leven zal gaan spelen. In die tijd weet ze absoluut niet wat ze wil gaan studeren. “Geen flauw idee wat ik wilde worden. Ik rolde bij een bank naar binnen en kreeg daar mijn eerste echte baan. Ik ging van alles en nog wat doen en volgde allerlei praktische opleidingen. Ik vond het heel erg leuk, had leuke collega’s en kreeg de kans om te studeren. Dus ik dacht bij mezelf: dit is best wel heel erg goed.” Dat het goed zat blijkt ook wel uit de vele dienstjaren die Gera doorbrengt bij haar werkgever. Ruim twintig jaar bekleedt ze hele verschillende functies bij de bank.

Kneiterhard werken
Financiële administratie, zakelijke financieringen, advies aan MKB, productontwikkeling, applicatiebeheer, marketing en communicatie. ‘You name it’ en Gera heeft het gedaan. Zeker rondom het millennium en de invoering van de euro ervaart ze haar werken bij de bank als een “fantastische tijd”. “Er moest zoveel gebeuren. Het was gewoon kneiterhard werken met elkaar en het gaf een enorm saamhorigheidsgevoel.” Dan wordt het tijd voor een sabbatical. Een wereldreis van drie maanden, waarin werk even naar de achtergrond verdwijnt. Daarna gaat ze een aantal jaren aan de slag als assistent van een bestuurder in de zorgsector.

Overlevingsstand
In korte tijd volgen verdrietige privé-gebeurtenissen elkaar op. Gera komt in de overlevingsstand terecht en zowel zakelijk als privé ervaart ze onbalans. Niet veel later volgt er een periode dat Gera tijd voor zichzelf krijgt. Er komt weer rust en ruimte om te bedenken van ‘oké, waar word ik weer gelukkig van, wat wil ik nou echt’? Ze realiseert zich dat ze nog een lange tijd mag werken en wil iets gaan doen waar ze echt heel blij van wordt. “Ik kwam al heel snel op sport uit. Toen zei mijn partner ineens: wat denk je ervan om studio-eigenaar van fit20 te worden? Ik had er nooit over nagedacht.”

“Ik kreeg rust en dacht: wat wil ik nou echt?”

personal trainer

Carrièreswitch
Het fitnessconcept fit20 komt niet zomaar uit de lucht vallen. Gera traint al jaren bij fit20 en daar ontdekt ze wat het met haar lijf doet. “Toen ik daar begon, was mijn spierkracht helemaal niets. Ik deed aan wandelen, golfen en cardio, maar niet aan krachttraining. M’n houding werd beter, ik kon langer staan en traplopen ging veel makkelijker. Weet je wel, van die basale dingen die er geleidelijk aan insluipen en die we normaal gaan vinden. Toen merkte ik pas: oké, dit doet het dus met je als je aan je spieren gaat werken.” Gera wordt enthousiast van het idee om haar loopbaan als personal trainer voort te zetten en onderzoekt de markt. Ze hakt de knoop door en na maanden van intensieve voorbereidingen en opleiding start ze in Velp haar eigen fit20-studio.

“Ik heb het contact met mensen altijd leuk gevonden. Ik heb in de tijd dat ik korfbalde ook teams getraind en gecoacht. Dus mensen iets leren en enthousiasmeren, dat zit wel in me. En als je dat in combinatie mag doen met iets waar mensen gezonder, fitter en sterker van worden. Dat is zó mooi!”

Sporthaters
Het concept is simpel maar doeltreffend: één keer per week train je 20 minuten lang onder begeleiding van een personal trainer. Gewoon in je dagelijkse kloffie, want de studio is heerlijk koel. “Het is hier 17 graden. Je doet de oefeningen in slow motion. Dat maakt dat je niet gaat zweten.” Er is geen reden meer om niet te gaan sporten. Want we kennen ze allemaal. De sporthaters. De mensen met overvolle agenda’s. De mensen die zich niet thuis voelen in een reguliere sportschool. Maar zelfs voor de mensen die niet van sport houden of weinig tijd hebben, is de tijdsduur te overzien.

Ook de 1-op-1-begeleiding is een verademing in vergelijking met de fitnesszalen vol verhitte sportlijven. “Als mensen geen stok achter de deur hebben, zeggen ze: nou, ik ga niet hoor. Als ze een afspraak hebben met hun personal trainer, met míj, dan is het toch een drempeltje om die afspraak met mij af te zeggen.”

“Zitten is het nieuwe roken”

Redelijke shape
Gera is nu een half jaar bezig als franchisenemer en ze is blij dat ze de stap heeft genomen. Het ondernemerschap past haar als een jas. Iets wat ze van te voren nooit had kunnen bedenken. Zo heeft ze zelfs ambities om op termijn een tweede vestiging te openen. Voor Gera voelt het als een cadeau om mensen te laten werken aan hun fysieke gesteldheid op een gezonde en veilige manier. Want een krakkemikkig lijf gunt ze niemand. Ook zichzelf niet.

“Medici zeggen inmiddels al: ‘zitten is het nieuwe roken’. De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) heeft het óók al uitgeroepen tot een ziekte. Spierarmoede noemen ze het. Google het maar eens. We moeten allemaal langer thuis blijven wonen en voor onszelf zorgen. Nou, dat doe ik dan toch het liefste in ‘n beetje redelijke shape.” #watisjouwverhaal

Meer info: www.fit20velp.nl.